Στεγανοποίηση Ταράτσας
Υψηλής Ποιότητας Πιστοποιημένα Υλικά - Άριστα Εκπαιδευμένα Συνεργεία ΕφαρμογήςΗ ταράτσα είναι η πιο εκτεθειμένη επιφάνεια της κατασκευής. Δέχεται κάθετα την ακτινοβολία του ήλιου, την βροχή, το χιόνι και πρέπει να αντέχει στις θερμοκρασιακές μεταβολές κάθε εποχής. Στην Ελλάδα η επιφάνεια της ταράτσας μπορεί να αναπτύξει θερμοκρασίες από -20οC έως 70οC. Η επιλογή της μεθόδου στεγανοποίησης έχει να κάνει με το είδος της επιφάνειας που έχουμε να στεγανοποιήσουμε, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, με την διάρκεια ζωής που θέλουμε να αντέξει, με τις επισκευές που πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε την στεγανοποίηση, με την πολυπλοκότητα της ίδιας της επιφάνειας της ταράτσας (αν έχει δηλαδή πολλά μηχανήματα και ηλιακά επάνω), κλπ. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι στεγανοποίησης ταράτσας αλλά κάποιες από αυτές είναι πιο διαδεδομένες. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα επιλέγοντας κάποια μέθοδο. Για να πάρετε μια πρώτη γνώση για το πώς θα διαχειριστείτε το πρόβλημα στεγανοποίησης της ταράτσας σας διαβάστε τον παρακάτω οδηγό : Για να κατεβάσετε το ebook “Πως θα διώξετε οριστικά την υγρασία από την ταράτσα – 7 βήματα για την τέλεια στεγανοποίηση” πατήστε εδώ!
Στεγανοποίηση ταράτσας με πολυουρεθανικό επαλειφόμενο σύστημα Hyperdesmo
Τα πολυουρεθανικά επαλειφόμενα στεγανοποιητικά υλικά είναι μια μεγάλη κατηγορία υλικών η οποία έχει αρχίσει να επικρατεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, λόγω των πολύ καλών αντοχών του υλικού σε στάσιμα νερά και της μεγάλης διάρκειας ζωής της στεγανοποίησης που προσφέρουν. Η εταιρία Alchimica έχει καταφέρει να υποστηρίζει τα υλικά της με πιστοποίηση κατά ETAG 005 25 χρόνων προσδόκιμης διάρκειας ζωής (Hyperdesmo LV).
Χρειάζεται και εδώ μεγάλη προσοχή διότι τα χαρακτηριστικά των πολυουρεθανικών υλικών στεγανοποίησης δεν είναι ίδια. Υπάρχουν υλικά τα οποία έχουν πολύ ανώτερη συμπεριφορά στα στάσιμα νερά (απορροφητικότητα) και στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Στεγανοποίηση ταράτσας με ακρυλικά επαλειφόμενα συστήματα
Τα ακρυλικά επαλειφόμενα στεγανοποιητικά υλικά, αραιώνονται με νερό και δεν μπορούν να κρατήσουν στάσιμα νερά. Από τον κατασκευαστή τους προτείνεται η επαναληπτική επάλειψη της ταράτσας κάθε ένα ή δύο χρόνια. Πρέπει απαραίτητα η ταράτσα να μην κρατάει καθόλου στάσιμα νερά για να βελτιωθεί η διάρκεια ζωής της στεγανοποίησης.
Στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανα ελαστομερές SBS ή βάσεως APP (ασφαλτικό πολυμερισμένο) εφαρμοζόμενο με φλόγιστρο.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται με ασφαλτικές μεμβράνες σε ρολλά τα οποία συγκολλούνται θερμικά με φλόγιστρο. Υπάρχουν πολλές ποιότητες ασφαλτόπανων που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ασφαλτικής μάζας που συγκολλήται, με την αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες, με το πάχος και το βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο υλικού, με την ελαστικότητα του υλικού, με την επικάλυψη του υλικού…κλπ. Η συγκόλληση ασφαλτόπανων είναι ιδιαίτερα τεχνική εργασία και απαιτεί γνώσεις και προσήλωση κατά την εφαρμογή. Επίσης τα υλικά που θα επιλέξετε πρέπει να είναι αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις καιρικές συνθήκες της περιοχής σας, να είναι μεγάλης αντοχής, ελαστικότητας και να έχουν άριστη συγκόλληση μεταξύ τους.
Στεγανοποίηση ταράτσας με μεμβράνη Sikaplan G – PVC.
Οι παραπάνω μεμβράνες έχουν το χαρακτηριστικό ότι συγκολλούνται με πιστόλι θερμού αέρα. Είναι πολύ αποτελεσματικές φτάνει να εφαρμοστούν σωστά. Για την εφαρμογή τους απαιτείται εκπαιδευμένο – εξειδικευμένο συνεργείο εφαρμογής. Δεν μπορεί να τις εφαρμόσει “μάστορας” ο οποίος δεν έχει πιστοποίηση από την εταιρία παραγωγής των μεμβρανών. Συνήθως χρειάζεται μελέτη κατασκευής για να οριστούν με ακρίβεια οι μηχανικές στηρίξεις της μεμβράνης. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως σε δημόσια έργα.