Μούχλα

Το Κλειδί για την Εξάλειψη της Μούχλας είναι ο Έλεγχος της Υγρασίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΧΛΑΣ

Η μούχλα είναι μύκητες που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον και εμφανίζονται με πολλές διαφορετικές μορφές. Η μούχλα μεγαλώνει τρώγοντας, χωνεύοντας και καταστρέφοντας το υλικό πάνω στο οποίο αναπτύσσεται. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται θρεπτικά συστατικά (υγρασία και οξυγόνο) και ένα υλικό πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί και θα τραφεί. Η μούχλα αναπαράγεται με σπόρια. Τα σπόρια βρίσκονται παντού, πετάνε στην ατμόσφαιρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χωρίς να φαίνονται με γυμνό μάτι. Όταν βρουν ευνοϊκές συνθήκες και υλικό ξεκινούν τον κύκλο ζωής τους. Η υπερβολική υγρασία είναι η βασική αιτία ανάπτυξης της μούχλας. Πηγές υπερβολικής υγρασίας μπορεί να είναι:

  • Διαρροή στα υδραυλικά
  • Διαρροή στις ταράτσες και στα κουφώματα
  • Υψηλή υγρασία από διάχυση μέσω της τοιχοποιίας
  • Συμπύκνωση υγρασίας στο εσωτερικό των τοίχων και των παραθύρων
  • Κακή θερμομόνωση και συμπυκνώματα στα ψυχρά σημεία εξωτερικής τοιχοποιίας
  • Κακή χρήση από τους ενοίκους που δημιουργούν υπερβολική ποσότητα πρόσθετης υγρασίας (στέγνωμα ρούχων, μαγείρεμα… )
ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΟΥΧΛΑΣ

Εάν η μούχλα εντοπιστεί στο σπίτι σας πρέπει να καθαρίσετε τη μούχλα και να εξαλείψετε την αιτία της υγρασίας Όταν συμβαίνουν διαρροές νερού ή χύνεται νερό εσωτερικά ενός σπιτιού ενεργήστε γρήγορα. Εάν τα υγρά υλικά στεγνώσουν σε 24-48 ώρες μετά από μια διαρροή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα εμφανιστεί μούχλα. Καθαρίζετε τις υδρορροές των ταρατσών και των μπαλκονιών τακτικά. Διατηρήστε τη εσωτερική σχετική υγρασία χαμηλή. Εάν είναι δυνατόν διατηρήστε την εσωτερική σχετική υγρασία κάτω από το 60% και ιδανικά από 40-60%. Η σχετική υγρασία μπορεί να μετρηθεί με ένα υγρασιόμετρο το οποίο είναι πολύ φθηνό και υπάρχει σε πολλά καταστήματα. Αν δείτε συμπυκνώματα ή συγκέντρωση υγρασίας στα παράθυρα, τους τοίχους ή σε σωλήνες ενεργήστε γρήγορα στεγνώνοντας την υγρή επιφάνεια και μειώστε την υγρασία στην πηγή της. Η συμπύκνωση δηλώνει υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΜΟΥΧΛΑΣ

Η μούχλα χωνεύει και καταστρέφει το υλικό πάνω στο οποίο αναπτύσσεται. Εάν έχετε προβλήματα με αλλεργίες τότε υπάρχει πιθανότητα να αναπτύσσεται μούχλα κάπου μέσα στο σπίτι σας. Κοινή αλλεργική αντίδραση στη μούχλα είναι το φτέρνισμα, πόνος στα μάτια και ρινική καταρροή ή συμφόρηση. Εάν παρατηρήσετε ότι τα αλλεργικά σας συμπτώματα είναι χειρότερα στο σπίτι και αισθάνεστε καλύτερα όταν βγαίνετε έξω είναι σοβαρή ένδειξη ότι κάπου μέσα στο σπίτι αναπτύσσεται μούχλα. Εάν αναπτύσσεται κρυμμένη μούχλα κάπου μέσα στο σπίτι σας τότε μια μυρωδιά μούχλας μπορεί να είναι το μοναδικό στοιχείο που την αποκαλύπτει. Μην αγνοείτε την μυρωδιά της μούχλας ακόμη κι αν δεν την βλέπετε. Επιθεωρήστε προσεκτικά το σπίτι σας πριν επιδεινωθεί το πρόβλημα. Μικρά στίγματα – σημάδια μούχλας πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι βρωμιές. Ενώ την βλέπετε στα αρχικά στάδια μπορεί να μην την αναγνωρίσετε. Εάν δείτε μούχλα ακόμη και μικρή, πρέπει να δράσετε γρήγορα γιατί μπορεί να εξαπλωθεί. Να έχετε υπόψη σας ότι οι συνθήκες για την ανάπτυξη της μούχλας στο σπίτι σας είναι ευνοϊκές. Εάν έχετε παρατεταμένα προβλήματα υγρασίας και διαρροών στο σπίτι σας είναι συνήθως αναπόφευκτο ότι θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας. Αποχρωματισμός σε τοίχους και ταβάνια, φουσκάλες ή σκάσιμο του χρώματος, στράβωμα της ταπετσαρίας σημαίνει παρουσία υγρασίας και αρχή δημιουργίας μούχλας. Εάν δείτε πολλά συμπυκνώματα στο σπίτι σας αυτό σημαίνει ότι έχετε μεγάλη ποσότητα σχετικής υγρασίας και κατ’ επέκταση πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας. Συμπύκνωση παρουσιάζεται συνήθως σε κουφώματα και μεταλλικές σωληνώσεις.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΥΧΛΑΣ

Η μούχλα προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, φτέρνισμα, ρινικό ερεθισμό και συμφόρηση, ερεθισμό του λαιμού και του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα και πνευμονικές παθήσεις Εάν έχετε ήδη πρόβλημα μούχλας ενεργείστε αμέσως. Η μούχλα καταστρέφει το υλικό πάνω στο οποίο αναπτύσσεται. Όσο μεγαλύτερη διάρκεια αναπτύσσεται τόσο μεγαλύτερη καταστροφή προκαλεί. Εάν η επιφάνεια που απαιτεί καθαρισμό είναι σχετικά μικρή μπορείτε να την καθαρίσετε μόνοι σας, διαφορετικά θα χρειαστείτε εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού με ειδικές γνώσεις αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Χώροι όπου είναι συχνά με υγρασία είναι δύσκολο να διατηρηθούν χωρίς μούχλα. Εάν υπάρχει μούχλα στο μπάνιο που επαναλαμβάνεται, η αύξηση του εξαερισμού και ο συχνός καθαρισμός θα διατηρήσουν τη μούχλα στο ελάχιστο. Επισκευάστε τις υδραυλικές διαρροές και όλα τα προβλήματα νερού το συντομότερο δυνατόν. Στεγνώστε όλα τα υλικά εντελώς. Τρίψτε όλη τη μούχλα με χλωριούχο απορρυπαντικό και νερό και στεγνώστε εντελώς. Απορροφητικά ή πορώδη υλικά όπως χαλιά και μοκέτες μπορεί να χρειαστεί να πεταχτούν εάν είναι αδύνατον να καθαριστούν. Αποφύγετε να εκθέσετε εσάς και τους άλλους σε εισπνοή μούχλας. Κατά τον καθαρισμό φοράτε ειδικές μάσκες γάντια και γυαλιά προστασίας. Μην βάφετε μουχλιασμένες επιφάνειες. Καθαρίστε και στεγνώστε τις επιφάνειες πριν το βάψιμο για να αποφύγετε ξεφλουδίσματα. Εάν θέλετε να καθαρίσετε ακριβά αντικείμενα απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού.

ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η υπέρυθρη θερμογραφία είναι ένα βασικό εργαλείο όχι μόνο για την διάγνωση των σημείων που αναπτύσσεται η μούχλα αλλά και για την πρόληψη εν δυνάμει επιφανειών που θα αναπτύξουν μούχλα χωρίς ακόμη αυτή να έχει δημιουργηθεί. Αρχικά μετράμε τη σχετική υγρασία και τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου που θέλουμε να ελέγξουμε, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Αναλύουμε τα δεδομένα και γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υγρασίας η οποία ενδεχομένως διεισδύει στο χώρο από διάφορα σημεία τα οποία καλούμαστε να εντοπίσουμε με την βοήθεια της εξειδικευμένης θερμοκάμερας υψηλής θερμικής ανάλυσης. Αφού εντοπίσουμε τα προβλήματα υγρασίας, στη συνέχεια τοποθετώντας το θερμοκρασία συμπύκνωσης στην θερμοκάμερα (σημείο δρόσου) μπορούμε να απομονώσουμε οπτικά με θερμική απεικόνιση τα σημεία που θα αναπτυχθεί μούχλα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών στις επιφάνειες της εξωτερικής τοιχοποιίας. Σε αυτά τα σημεία καλούμαστε να επέμβουμε θερμομονωτικά για να σταματήσουμε τα συμπυκνώματα υγρασίας και κατ’ επέκταση την δημιουργία μούχλας.

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Το κλειδί για την εξάλειψη της μούχλας είναι ο έλεγχος της υγρασίας
  • Εάν η μούχλα εντοπιστεί στο σπίτι σας πρέπει να καθαρίσετε τη μούχλα και να εξαλείψετε την αιτία της υγρασίας
  • Η μούχλα χωνεύει και καταστρέφει το υλικό πάνω στο οποίο αναπτύσσεται.
  • Η μούχλα προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, φτέρνισμα, ρινικό ερεθισμό και συμφόρηση, ερεθισμό του λαιμού και του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα και πνευμονικές παθήσεις

Φροντίστε συσκευές που παράγουν υγρασία όπως στεγνωτήρια, απλώτριες ρούχων, φούρνοι μαγειρέματος και σόμπες να είναι σε χώρους που εξαερίζονται καλά. Επισκευάστε αν υπάρχουν διαρροές νερού από υδραυλικές εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιείστε κλιματιστικά με δυνατότητα αφύγρανσης και αφυγραντήρες όταν είναι απαραίτητο. Λειτουργείτε έναν εξωτερικό ανεμιστήρα μπάνιου όταν κάνετε ντούς. Χρησιμοποιείστε απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε και αφήνετε ανοιχτό παράθυρο όταν λειτουργεί πλυντήριο πιάτων. Μειώστε την εσωτερική σχετική υγρασία. Αυξήστε τον εξαερισμό και την κίνηση του αέρα ανοίγοντας παράθυρα όταν είναι δυνατόν. Επικαλύψτε τις ψυχρές επιφάνειες συνήθως μεταλλικές σωληνώσεις νερού με μόνωση. Αυξήστε τη θερμοκρασία του αέρα.

Κατεβάστε Δωρεάν τους ενημερωτικούς οδηγούς μας

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ
7 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ
ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ
ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο; Ρωτήστε μας σήμερα.

Για να επικοινωνήσουμε μαζί σας, και να σας προτείνουμε την καταλληλότερη λύση με τα ολοκληρωμένα συστήματα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ στην ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θάσο, Δράμα), επιλέξτε ΘΕΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Pin It on Pinterest

Share This